Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Rending

Διεξήχθηκε  την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 η πανευρωπαϊκής σημασίας εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, τις ανάγκες των πολιτών, την οικονομική κρίση καθώς και τις λύσεις  και τις προοπτικές που διαφαίνονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πολίτες που εκπροσωπούσαν ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και πολιτικών φορέων έθεσαν  ερωτήματα  στην Αντιπρόεδρο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.  Viviane Reding και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του Διαλόγου με τους Πολίτες, η κα V. Reding θέλησε να δώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι η φωνή τους ακούγεται, ότι οι ανησυχίες τους λαμβάνονται υπόψη και ότι είναι και θα παραμείνουν μέλη της “ευρωπαϊκής οικογένειας” – αυτό ήταν το πιο σημαντικό μήνυμά της. Δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, η Αντιπρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες και θυσίες τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε όμως την πεποίθησή της ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και ότι τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά.

“Αν το 73% των ανθρώπων εδώ στην αίθουσα έχει την αίσθηση ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, τότε πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Ο σημερινός διάλογος με τους πολίτες είναι μια αρχή”. Αυτή ήταν η αντίδραση της V.Reding στην πρώτη από μια σειρά ερευνών που έγιναν ανάμεσα σε 500 και πλέον πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο Διάλογο με τους Πολίτες στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς, όπως ο δήμαρχος της πόλης, ο κ. Μπουτάρης, και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, εξέφρασαν τη χαρά τους για το γεγονός ότι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε στην πόλη για να συζητήσει μαζί τους τι σημαίνει η κρίση για τους νέους και τις επιχειρήσεις και σε τι είδους Ευρώπη θα ήθελαν να ζήσουν στο άμεσο μέλλον.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης και η αλληλεγγύη με την Ελλάδα και τους Έλληνες ήταν μεταξύ των κορυφαίων ερωτήσεων και ζητημάτων που έθιξαν οι συμμετέχοντες. Όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις επερχόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης, οι συμμετέχοντες – μέσω συσκευών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας – εξέφρασαν την επιθυμία τους να είναι σε θέση να ψηφίσουν άμεσα για τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κα Reding επεσήμανε ότι “Η Ελλάδα είναι στην ΕΕ και στην ευρωζώνη – και θα παραμείνει.” Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα εξασφαλίσει καλύτερη ζωή στα παιδιά της: “60% ανεργία των νέων είναι ό,τι χειρότερο για μια κοινωνία“. Τόνισε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές, αλλά και το Erasmus για νέους επαγγελματίες και το ελληνικό πρόγραμμα “Νεολαία σε Δράση”, που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αποτελούν σημαντικά εργαλεία.

Οι Διάλογοι με τους Πολίτες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους των πολιτών και στους οποίους συμμετέχουν Επίτροποι, ευρωβουλευτές καθώς και πολιτικοί από τις περιφέρειες της ΕΕ θα συνεχιστούν, θα διεξαχθούν δε σε όλα τα κράτη μέλη. Ο επόμενος Διάλογος θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση καλύφθηκε ζωντανά από το δορυφορικό κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ebs), την ΕΤ3 και από περιφερειακά κανάλια όλης της χώρας. Επίσης, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω webstreaming (http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I077032). Στη διεύθυνση http://www.citizensdialogue.gr/ υπάρχουν οι ερωτήσεις που τέθηκαν για συζήτηση από τους πολίτες.

Previous Post

Related Posts