Πιλοτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης για την Υγιεινή Διατροφή και το Περιβάλλον σε Μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το Ινστιτούτο, υλοποιεί το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης για την Υγιεινή Διατροφή και το Περιβάλλον σε Μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές των αστικών κέντρων ώστε να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση και σωστές διατροφικές συνήθειες και αφετέρου να βοηθήσει τους μαθητές των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών να γνωρίσουν τις μεθόδους Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας ώστε να τις εφαρμόσουν για να μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου τους.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, όπως γεωπόνοι, παιδαγωγοί, περιβαλλοντολόγοι, μελισσοκόμοι, κτηνίατροι, διατροφολόγοι, είχε μεγάλη επιτυχία από την έναρξή του. Υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλήθος σχολείων τόσο των αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, στο 2ο Γυμνάσιο Κορδελιού, στο Δημοτικό των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τούμπας, στο 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο 21ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, στο Λύκειο Λιβαδίου Ελασσόνας και στο Γυμνάσιο Βασιλικών, κλπ..

Επίσης, τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ακολούθησαν επισκέψεις σε αγρόκτημα που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο και εφαρμόζει μεθόδους βιολογικής γεωργίας στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

Η ενημέρωση περιλαμβάνει επισκέψεις σε σχολεία από ειδικούς επιστήμονες στον χώρο των βιολογικών προϊόντων, που εξηγούν με απλά λόγια την αναγκαιότητα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για τον περιβάλλον καθώς και της εισαγωγής των βιολογικών τροφίμων στην καθημερινή διατροφή.

Οι παρουσιάσεις διαρκούν 60 λεπτά και θεματικές ενότητες και οι ενότητες που μπορούν να παρουσιαστούν είναι οι ακόλουθες:

  1. Βιώσιμη Ανάπτυξη
  2. Βιολογικά Προϊόντα, Διατροφική Αξία και Υγεία.
  3. Η συνεισφορά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Υγιεινή Διατροφή και το περιβάλλον.
  4. Βιολογική Μελισσοκομία
  5. Ωφέλιμοι Οργανισμοί

Οι παρουσιάσεις γίνονται με απλά λόγια προκειμένου να γίνουν κατανοητές από παιδιά διάφορων ηλικιών. Η παρουσίαση είναι διαδραστική. Τα παιδιά συμμετέχουν με παιχνίδι και ασκήσεις σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης απαντώντας σε ερωτήσεις-ασκήσεις που υποβάλλει ο παρουσιαστής. Επιπλέον η παρουσίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαδραστικό παιχνίδι με το ειδικό CD, που δίνεται στους μαθητές και αφορά στην κατανόηση των θεματικών ενοτήτων.

Μετά από συνεννόηση με τους καθηγητές, αφορά κυρίως μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου την θεωρητική ενημέρωση ακολουθεί επίσκεψη σε αγροκτήματα, και κτηνοτροφικές μονάδες που εφαρμόζουν βιολογικές μεθόδους παραγωγής και εκτροφής.

Στο τέλος των παρουσιάσεων διανέμεται ενημερωτικό υλικό, που ανάλογα με την ηλικία των μαθητών είναι, Φύλλο εργασίας, ζωγραφιές, ασκήσεις, πληροφοριακό υλικό, καθώς και το CD με διαδραστικό παιχνίδι.

Επίσης, διανέμεται ενδεικτική βιβλιογραφία για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η Σημασία της Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας στην Υγιεινή Διατροφή και το Περιβάλλον.

ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοδικό ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ, Τεύχος Απριλίου
Portal Agronews
Portal Agronews

Related Posts